Amanda Bergman — Docks (February 26, 2016)

Amanda Bergman — Docks (February 26, 2016)

      Amanda Bergman — Docks (February 26, 2016)
★  När Amanda Bergman till slut solodebuterar är det som en artist som redan har rätt mycket bakom sig, och mycket av anslaget har hon med sig från sitt band Amason.                                 © Foto Julia Mård
Born: 2 november 1987 i Gagnef, Sweden
Location: Stockholm, Sweden
Album release: February 26, 2016
Record Label: INGRID
Genre: Pop Folk
Duration:     38:52
Tracks:
01. Falcons      3:54
02. Golden      4:05
03. Questions      4:23
04. Taxis      3:11
05. Fire Hits the Snow      3:39
06. Flickering Lights      4:15
07. Sirens      3:57
08. Windshield      3:54
09. Sitting by the River      3:44
10. Blue Eyes      3:50Review
November 26, 2015
★  Den senaste tiden har Amanda Bergman varit aktuell som låtskrivare och sångerska i hyllade bandet Amason, som under 2015 gav ut debutalbumet Sky City, gjorde flera turnéer och släppte en EP på svenska (Flygplatsen EP) — följt av USA–turné tillsammans med Of Monsters and Men. Under hösten har Amanda också gjort hyllade framträdanden tillsammans med Seinabo Sey och Maja Francis, och den 13:e december gör de en julkonsert tillsammans med First Aid Kit. Nu är det snart dags för Amanda att släppa sitt första egna fullängdsalbum — “Docks” (via INGRID) den 26 februari 2016.
★  Sångerskan, musikern och låtskrivaren Amanda Bergman från byn Björka i Dalarna har sedan debuten 2009 varit verksam som soloartist, då under namnen Hajen och Idiot Wind, och allra senast som medlem i bandet Amason, tillsammans med bl. a. Gustav Ejstes (Dungen) och Pontus Winnberg (Miike Snow). År 2010 släppte Amanda sin första EP som blev mycket uppmärksammad både i Sverige och internationellt, och hon åkte på ett flertal turnéer världen runt som förband till First Aid Kit och the Tallest Man on Earth. Amanda har också medverkat i ett flertal andra projekt, bl.a. har hon uppträtt tillsammans med Bröderna Lindgren och i början av 2015 medverkade Amanda Bergman på den uppmärksammade Oskar Linnros–producerade låten “Vintersaga”.
★  “Jag har väntat i ganska många år på att hitta något som känns som en startpunkt. Både musikaliskt och yrkesmässigt. Jag har liksom känt det som om jag famlat runt rätt rejält ett tag. Den här skivan känns som en brytpunkt, en referenspunkt, utgångspunkt och en katalysator för att fortsätta vidare och göra mer musik”, säger Amanda Bergman. “Textmässigt handlar skivan mycket om relationer och dess alla nycker. Det kretsar också kring någon slags skräckblandad fascination jag har för bergochdalbanan mellan total ofullkomlighet och ens gyllene ögonblick när man lyckas bete sig bra.”
★  Trots många år som flitigt anlitad och uppmärksammad musiker och kompositör har Amanda Bergman aldrig tidigare släppt ett eget fullängdsalbum. Amanda har skrivit debutalbumet “Docks” själv och producerat tillsammans med Petter Winnberg (Amason, Little Majorette), Jonas Teglund och Petter Granberg. Kristian Matsson (The Tallest Man On Earth) har också varit med och producerat två låtar på skivan. Förnimmelser från Hajen, Idiot Wind och Amason hörs på låtarna, men det här är första gången artisten Amanda Bergman träder fram till fullo som soloartist.
★  http://www.ebbalindqvist.se/
Also:
Linus Brännström/TT
  Hon har hyllats för sin musik i flera år. Men först efter omvägen via Grammisbelönta Amason känner sig Amanda Bergman nu redo för sitt första soloalbum. — Jag är en sådan som alltid tycker att det finns fler låtar att skriva, säger hon till TT.
★  http://www.allehanda.se/noje/musik/amason-forloste-albumaktuella-amanda-bergman
Review
Nils Hansson
★  http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/amanda-bergman-docks/
EXTRA—EXTRA: Hajen byter namn till Jaw Lesson — intervju med Amanda Bergman
★  PSL kan idag bekräfta det som ryktats om ett tag — Amanda Bergman, mer känd som Hajen, kommer från och med nu att gå under namnet Jaw Lesson.
★  Vi skickade över några frågor till Amanda som för bara någon vecka sedan var i USA och konserterade samt debuterade under det nya namnet.
Q:  Hej Amanda, varför namnbytet?
A:  Det finns ju en enorm kraft i att få utnyttja sin relativa frihet innan man eventuellt blir bunden till nån. Vare sig det är skivbolag eller maka. Men också för att jag känt mig lite som en krabba på rygg sen det att jag plötsligen började med musik. Det ska jag inte sticka under stol med. Men nu håller krabban på att vända sig, det kommer att ta åratal, men detta är en sylvass liten krabb–klo åt rätt håll. Sen blir det krabb–fest.
Q:  Varför blev det Jaw Lesson? Och var det ett svårt val?
A:  Känner du inte hur lent och fint det ligger i munnen? Som en klunk bra kaffe. Det var naturligtvis ett svårt val. Men jag inser ju den absoluta omöjligheten i att någonsin kunna göra rätt val, därför slösar jag inte mer tid än nödvändigt på detaljerna. I praktiken halvsatt jag på ett X2000 och tryckte lite på knapparna på datan eftersom Internet ändå inte fungerade och så dök det upp. Det är bra för att det är runt och symmetriskt. Det bottnar i naturromantik förstås.
Q:  När får vi höra Jaw Lesson på skiva?
A:  Jag har haft lite otur med hälsan i höst och missat flera tänkta inspelningstillfällen. Men jag sätter min tilltro till att få in kalaset innan jul. Alla som vill ha ska få sitt, till slut.
★  http://blogg.svt.se/psl/2009/08/26/prat-med-hajen-del-1-av-2/
★  http://blogg.svt.se/psl/2009/08/27/prat-med-hajen-del-2-av-2/
Discography:
★  2010 — Idiot Wind (EP)
★  2012 — “En gang om aret”
★  2015 — “Vintersaga” (singel)
★  2016 — “Falcons” (singel)
★  2016 — Docks (album)
Website: http://www.amandabergman.se/
Facebook: https://www.facebook.com/amandabergmanofficial © Den här gången ger Amanda Bergman ut musik under sitt eget namn. Foto Lisa Mattisson
★_________________________________________________________★ 

Amanda Bergman — Docks (February 26, 2016)

ALBUM COVERS XI.