Úvodní stránka » Tais Awards 2011 - NOMINACE » Cat. N° 9 - Long-term contribution (Part I.)

Cat. N° 9

Dlouhodobý přínos české a slovenské hudbě

Long-term contribution, benefit for Czech & Slovak music.

 

 

Peter Lipa

 

 

Peter Lipa (* 30. máj 1943, Prešov) je slovenský spevák, skladateľ, podnikateľ, organizátor hudobných podujatí, moderátor, manažér jazzového diania, dlhoročný dramaturg a promotér popredného európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni. Patrí medzi významné osobnosti slovenského džezu a dlhé roky bol jediným známym interpretom tohto žánru na Slovensku. V repertoári Petra Lipu môžeme nájsť tradicionál, swing, moderný džez, latinskoamerický džez, džezový šansón, spirituál, funk, ale aj rock a popové vplyvy. Medzi Lipove hudobné vzory patrí Jimmy Rushing, Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker, alebo aj Bobby McFerrin.

V ankete časopisu Jazz Forum, ktorý vydáva Medzinárodná džezová federácia sa Peter Lipa hlavne v 80. rokoch umiestňoval na popredných priečkach rebríčku najlepších európskych džezových spevákov.

Diskografia:

  • 1983 - Neúprosné ráno
  • 1990 - Je to stále tak
  • 1995 - Naspäť na stromy - E.W.P., CD
  • 1997 - Spirituals - RB, Rádio Bratislava, CD
  • 1997 - Boogie Up - Peter Lipa a Peter Breiner - , CD
  • 1998 - La La La - Opus, CD
  • 1998 - Čierny Peter - BMG Ariola, CD
  • 2000 - Neúprosné ráno - Sony Music, CD (reedícia LP z 1990 + 4 bonusy)
  • 2000 - Bistro - BMG Ariola, CD
  • 2001 - ... v najlepších rokoch - Millenium records, CD
  • 2002 - Beatles in Blue(s) - East West Promotion, CD
  • 2004 - Live in Hungary - Gramy, CD
  • 2005 - Lipa spieva Lasicu - EWP, CD
  • 2005 - Live in Akropolis - Indies records ,CD , DVD
  • 2005 - Jana Kirschner, Peter Lipa, Boboš Procházka - Monti records
  • 2006 - Gold - Opus, CD

So skupinou Blues Band Luboše Andršta

  • 1984 - Blues z lipového dřeva - Supraphon, LP
  • 1987 - Škrtni, co se nehodí -
  • 1988 - Blues office -

So skupinou T+R band

  • 1989 - Live at the Limmatquai
  • 1990 - T+R Band & Peter Lipa in Germany
  • 1995 - Peter Lipa a T+R Band
  • 1995 - Up to date

Kompilácie

  • 1977 - Bratislavské džezové dni 1976 - Opus, LP
  • 1978 - Bratislavské džezové dni 1977 - Opus, LP
  • 1980 - Bratislavské džezové dni 1979 - Opus, LP
  • 1981 - Bratislavské džezové dni 1980 - Opus, LP
  • 1982 - Bratislavské džezové dni 1981 - Opus, LP
  • 1983 - Bratislavské džezové dni 1982 - Opus, LP
  • 1987 - Bratislavské džezové dni 1986 - Opus, LP
  • 1988 - Bratislavské džezové dni 1987 - Opus, LP
  • 2005 - Slovak Jazz - Hudobné centrum, CD
  • 2008 - Největší slovenské hity 80´s - Warner Music, CD - 21. „Tento týždeň nemám čas“
  • 2008 - Jarove pesničky - Universal Music, CD - 10. „Sťahovaví vtáci“
Hana Hegerová

 

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková (20. října 1931 Bratislava, Československo) je významná československá zpěvačka a herečka, nekorunovaná královna československého šansonu. Zahraniční kritici ji nazývají Velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy, nebo také Šansoniérkou se slovanskou duší. Prosadila se především jako zpěvačka šansonů, která nemá v zemích bývalého Československa žádnou srovnatelnou konkurenci. Široké publikum i odbornou kritiku zaujala především schopností dramaticky interpretovat text. Velké uznání sklidila i v cizině, hlavně v německy mluvících zemích.

Diskografie:

  • 1966, 2006 Šansony
  • 1967 Ich – Hana Hegerová
  • 1969 Hana Hegerová
  • 1971 Recital
  • 1972 So geht es auf der Welt
  • 1974, 2006 Recital 2
  • 1974 Fast ein Liebeslied
  • 1975 Wir für euch
  • 1977 Lásko prokletá
  • 1984 Ohlédnutí
  • 1987 Potměšilý host
  • 1987 Chansons / Wenn die Schatten
  • 1991 Paběrky
  • 1991 Live
  • 1996 Zlatá kolekce
  • 1996 Rozdíl
  • 1997 Rýmování o životě
  • 1998 Bratislava live
  • 2005 Můj dík (H. H. zpívá písně Pavla Kopty)
  • 2006 Všechno nejlepší
  • 2008 single Kde domov můj (Supercrooo, Orion (rap) & Hana Hegerová) (volně stažitelné z internetu)
  • 2009 Paběrky a pamlsky
  • 2010 Mlýnské kolo v srdci mém
Ivan Kral

 

Ivan Král (* 17. května 1948, Praha, Československo) je český hudebník, který se nejvíce proslavil jako baskytarista skupiny Patti Smith Group v sedmdesátých letech 20. století. Byl také jedním z režisérů dokumentárního filmu The Blank Generation z roku 1976 a byl nominován na Českého lva v roce 2001 v kategorii Nejlepší hudba k filmu Kabriolet.

http://www.ivankral.net/

Diskografie:

Sólová:

  • Eastern Bloc (1987)
  • Nostalgia (1995)
  • Looking Back (1996)
  • Native: His Native Complete (1996)
  • Noel Redding & Friends: Live From Bunkr (1996)
  • Alias (1997)
  • Modré z nebe (Hudba z filmu) (1997)
  • Prohlédnutí / Clear Eyes (1998)
  • Dancing Barefoot (1999)
  • Dancing Reboot Ivan Král Remixed (1999)
  • Živě, dětským domovům (1999)
  • Best Of Ivan Král (2001)
  • Cabriolet (Soundtrack) (2001)
  • Photoalbum (2001)
  • Erotická revue (2003)
  • Bang Bang! (2005)

s Patti Smith

  • Horses (1975)
  • Radio Ethiopia (1976)
  • Easter (1978)
  • Wave (1979)
  • 

s Iggy Pop

  • "Soldier" (1980)
  • "Party" (1981)

s John Waite

  • "Ignition" (1982)
Vladimír Mišík

 

Vladimír Mišík. Foto: © René Miko, 2009 (publikované s láskavým súhlasom autora, www.renemiko.com)

Vladimír Mišík (* 8. března 1947 Praha) je český muzikant, zpěvák, kytarista a zakladatel rockové skupiny Etc....

Již na učilišti založil kapelu Uragán, ve které hrál na bicí. Po škole se skupina rozpadla a Vladimír Mišík se dostal do kapely Komety, kde se seznámil s Radimem Hladíkem, se kterým poté odešel do skupiny Fontána (později známí jako The Matadors). Na prvním singlu skupiny zní Mišíkova píseň Malej zvon, co mám. Po vojně zpíval v orchestru Karla Duby a pak založil kapelu New Force, která se ale v roce 1968 rozpadla. Krátkou dobu pak hrál na kytaru v George & Beatovens. Ještě v roce 1968 ale s Radimem Hladíkem založil kapelu Special Blue Effect (později Blue Effect). Do svého odchodu v roce 1970 stihl s kapelou nazpívat album Meditace, EP a dva singly. Pak zpíval ve Flamengu, ale kapela se rozpadla ještě před vydáním jediné desky Kuře v hodinkách a Mišík založil kapelu Formace Nova a krátkou dobu zpíval v Energitu Luboše Andršta. V roce 1974 založil kapelu Etc..., se kterou hraje s krátkými přestávkami dodnes. Zároveň příležitostně koncertuje s Vladimírem Mertou a Janem Hrubým ve folk-rockové formaci Čundrground (ČDG).

Diskografie:

  • s Blue Effectem
    • Meditace, 1970, 1996 (anglická verze Kingdom of Life, 1971)
  • s Flamengem
    • Kuře v hodinkách, 1972
    • Paní v černém, 2003 – reedice singlů z let 1967–1972
  • s Etc...
    • Vladimír Mišík (také 1 nebo Stříhali dohola malého chlapečka), 1976, 1996 (anglická verze They Cut Off the Little Boy´s Hair, 1978)
    • 2, 1980, 1997
    • 3, 1987, 1997
    • 4, 1987, 2001 (+ They Cut Off the Little Boy´s Hair)
    • Pár tónů, které přebývají, 1989
    • 20 deka duše, 1990, 2001
    • Nechte zpívat Mišíka, 1991 – živá nahrávka
    • Jen se směj, 1993
    • Unplugged, 1994 – živá nahrávka
    • Město z peřin, 1996
    • Nůž na hrdle, 1999
    • Umlkly stroje, 2004
    • Archa, 2008 - záznam živého vystoupení u příležitosti Vladimírových 60 narozenin. Též na DVD.
    • Ztracený podzim, 2010
  • výběry
    • Síň slávy, 2000
    • Archa 6. 6. 2007, 2008 (2DVD)
  • komplety
    • Déja vu (1976 - 1987), 2009
    • Déja vu 2 (1989-1996), 2010
David Koller

 

David Koller (* 27. září 1960, Praha) je český rockový zpěvák, skladatel a bubeník.

Patří k významným muzikantům střední generace českého bigbítu. Autor mnoha dnes již klasických hitů se nejvíce proslavil jako lídr rockové skupiny Lucie, kde působil v letech 1987 až 2005. Účinkoval i v dalších rockových formacích (Kollerband, Pusa, Žentour, Jasná páka), byl též hudebním producentem (Alice, Plexis, Oskar Petr, Walk Choc Ice, Lucie B.). Spolu s Michalem Dvořákem složili hudbu k filmu Amerika (1994), Poslední přesun (1995) a Mrtvej brouk (1998). Účinkoval ve filmech Pražákům, těm je tu hej (1990), Akumulátor (1994). Host u řady kapel a interpretů (Blue Effect, Pražský výběr, Turbo, Žlutý pes, Hudba Praha, P. Habera, H. Vondráčková, R. Müllera, Anna K. či Miro Žbirka). Lucii překvapivě opustil v listopadu 2005 kvůli neshodám se spoluhráči Robertem Kodymem a P.B.CH. Poté působil například jako bubeník ve skupině Chinaski.

 

 Skupiny do roku 1987:

  • Jasná Páka (CD 10 let Hudby Praha/Jasná páka, CD Starý pecky, CD 25 pecek Jasná Páka/Hudba Praha) www.jasna-paka.cz
  • 5P Luboše Pospíšila (SP Ranní Národní, SP Kampa)
  • SLS Leška Semelky (SP Majolenka)
  • Žentour (CD Žentour 001)
  • Blue Effect
  • Skupiny do roku 1980:

  • Ezechiel (m.j. Marek Vízner, Franta Chobot)  
  •  

  • Kilhets (CD Noc s Hamletem) 
  •  

  • Mrňous Singers (m.j. Dáda Albrecht, Michal Ambrož, Markéta Vojtěchová, Marek Vízner, Franta Chobot)
  •   

    http://www.davidkoller.cz/

    http://www.facebook.com/pages/David-Koller/83821929320?v=wall

News & Actualities

21.1.2011
Gang of Four – Content [2011]
20.1.2011
Emily Elbert – Proof [2010]
20.1.2011
PJ Harvey - Let England Shake (track-by-track)
20.1.2011
Gil Scott-Heron & Brian Jackson
20.1.2011
Prodávat svou hudbu snadno online?
20.1.2011
J. Roddy Walston and the Business
19.1.2011
Adrienne Pauly
19.1.2011
Pro-Ject Audio / Pro-Ject RM 1.3 Turntable
19.1.2011
Adele – 21 (German Ltd. Ed./Incl. Bon. Trcks)
19.1.2011
Simon Raymonde – Blame Someone Else
19.1.2011
2010 Person of the Year in Narrative Film:
19.1.2011
11 Great Winter Wines
14.12.2010
Vladivojna La Chia

archiv

News & accesories

Oblíbené odkazy

  • About.com - Blues
  • Absolutely Kosher Records
  • Acoustic Guitar Magazine
  • Adrian Recordings
  • All Music
  • All Scandinavian Music
  • Alternative Tentacles
  • ALT Sounds - Independent Music Journalism
  • Amazon
  • American Music podle Stefana Wirze
  • Amplión Records
  • Animal Music Records
  • Anish Kapoor
  • ANTI -
  • Archa Theatre / Divadlo Archa
  • Arch Hill Recordings - New Zealand Independent Record Label & Mu
  • Art Design Café
  • ARTA Records
  • The Artist Shop
  • Arts & Crafts
  • Assumer Guide
  • Asthmatic Kitty Records
  • Atlantic Records
  • Bandzone.cz
  • Bar/None Records
  • Barsuk Records
  • BBC Radio 2
  • BELLA UNION
  • Better Looking Records
  • Billboard
  • The Bill Frisell Song Finder
  • Black Canvas Records
  • Black Hen Music
  • Blind Pig Records
  • Bloodshot Records
  • Blue Note Records
  • Blues Interactions / Japan
  • BLUES Magazine (France)
  • Boomkat
  • BraAgas
  • Bright Midnight Archives - The Doors Music
  • Brit Awards
  • Budoár staré dámy
  • Camino Records
  • CD Baby
  • CD Roots
  • Championship Music
  • Chapeau Rouge Club Prague
  • Cherry Red Records
  • Circusworld Productions
  • Concord Music Group
  • Consequence of Sound
  • Cooking Vinyl UK
  • Cowboy Lyrics
  • Crammed Discs and Associated Labels
  • Daily Music Guide
  • Darla Records
  • Daytrotter Sessions
  • The Deli NYC / LA / SF Music Magazine
  • Dine Alone Records
  • Django Station
  • DGM Live
  • Dog My Cat Records
  • Domino Records
  • Drag City Records
  • Dusted Magazine
  • Dust Songs
  • East Village Radio
  • EasyCapsa.cz - Poslat zásilku
  • EMI Label Services & Caroline Distribution
  • Encyclopaedia Britannica
  • Enja Yellow Birds / Jazz Records
  • Essay Recordings
  • Exclaim! Canada´s Music Authority
  • Facebook
  • FAME Magazine
  • Fat Cat Records
  • Fat Possum Records
  • Filter Magazine
  • Fina-Music
  • Fire Records
  • Fly Fi
  • Fretbase songs
  • Full Time Hobby
  • GIBSON
  • GIZEH Records
  • Good Day Records
  • Guerilla Records
  • Hellthy Entertainment
  • HMV.com
  • Hudba.sk
  • Iceland Airwaves Festival
  • Ice Cream Man
  • IFPI
  • The Independent
  • Indies Scope Records
  • Insound
  • INTAKT RECORDS
  • iREPORT
  • Israeli & Jewish Music
  • Iva Marešová & 999
  • Jagjaguwar Records
  • Jambands
  • Jana Šteflíčková
  • JANGO Tais Awards Songs
  • Jaryn Janek bass web
  • Jazz FM - Listen Live
  • The Jazz Loft
  • Jazz Meets World
  • JazzPort.cz
  • JAZZ REPUBLIC / CLUB PRAGUE
  • Joe Wakeford
  • Justin Lavash
  • Just Music
  • Just Plain Folks
  • Kate Kilbane
  • K Records
  • Kemado Records
  • Killrockstars
  • Kranky
  • Kurzy měn
  • Kutya - jewellery / shop / Midi Lidi
  • Kyle Gann
  • Kytary.cz
  • Label Home Table (Dva)
  • Lambchop
  • Landmine Alert [cze label]
  • Laurie Anderson
  • Le Chant du Monde
  • Live from Austin
  • Locust Music Records
  • Longital
  • LoveMusic
  • Lowcut
  • Lucerna Music Bar
  • Luckyhorse Industries
  • Luft Kinoklub Lysá n. Labem
  • Manuel Rodriguez and Sons
  • Marta Topferova
  • Matador Records
  • MAUNET
  • Maxumi Dance Music Magazine
  • Mercury Records
  • Merge Records
  • Miami Science Museum
  • Michael´s Uncle
  • Midi Lidi
  • MISELAGO - Australia & New Zealand
  • Mix.cz
  • Mobile Fidelity Sound Lab
  • MOJO
  • Mondomix
  • Moon June Records
  • Musis Is Amazing
  • Musicserver.cz
  • Music Report / Slovakia
  • Muzikus
  • MySpace
  • Naïve Records
  • Native American/Indian Tribes
  • Nejnejnej.cz (rock-jazz.cz/cs/eshop)
  • Nettwerk Records
  • Nonesuch Records
  • Noripcord - Music & Film
  • NorthernBlues Music
  • Ocean Music
  • Odessa Records
  • One Little Indian Records
  • Open Mic Potrvá
  • Ottmar Liebert
  • Palác Akropolis
  • Parasol Records
  • PARIS ON THE MOVE - blues/jazz/rock
  • Paste Magazine
  • Patrick Fraser photography
  • Petr Dorůžka - World Music
  • Philzone.com
  • PICCADILLY RECORDS
  • Piper Records
  • Pitchfork Media
  • Poetry Foundation
  • Polyvinyl Record Co.
  • Prague Jazz Clubs
  • Pretty Good Music - New, unknown, and up-and-coming artists
  • Progboard.com / Slovakia
  • Putumayo World Music
  • Q The Music
  • Radio SOTOKOTO
  • Radio Wave
  • Recommended Records
  • Red Grape Records
  • Red House Records
  • Relix - The Magazine For Music
  • Respekt.cz
  • Respect Music - Rachot
  • The Reykjavík Grapevine / Music
  • Rhino Records
  • Robert Christgau
  • Robin Parmar
  • Rockwood Music Hall, NYC
  • Rolling Stone
  • Rollo & Grady
  • Root Down Records
  • Rough Trade Records
  • Rune Grammofon
  • Ryuichi Sakamoto
  • Sanity Muffin
  • The Santa Fe Desert Style as Defined by SSRI
  • Sarah Cahill
  • Secretly Canadian
  • Sentimentalist Magazine
  • Seu Jorge and Almaz
  • Shangri-La Records
  • Shout! Factory - Music, Movies & Video
  • Silber Records
  • Six Degrees Records
  • The Skinny
  • Skoda Jazz Festival
  • Slnko Records
  • Smells Like Records
  • Smooch Records
  • The Social Registry
  • S.O.I.L.
  • Solomon R. Guggenheim Museum
  • Song Lyrics
  • Song Meanings, Lyrics and Trivia.
  • Sounds Familyre Records
  • Sound On Sound
  • Southern Records
  • Spin Magazine
  • Spruce & Maple Music
  • Stereo & Video
  • Stick
  • Stony Plain Records
  • Studio Najbrt
  • Sub Pop Records
  • Sue & Sanyland
  • Sugar Hill Records
  • SUPERMUSIC.SK
  • Tea Art Workshop
  • Telarc
  • Three Ring Records
  • Thrill Jockey Records
  • Touch and Go / Quarterstick Records
  • Trina Shoemaker [mixer/producer/engineer]
  • Triple J Unearthed
  • Turkmen Music & Multimedia Homepage
  • Tzadik
  • UbuWeb
  • UCCA
  • Uncut
  • Unijazz
  • Úschovna.cz
  • U Kaštanu
  • U Zavěšenýho kafe - kavárna a hospoda
  • Vagon Club
  • Vagrant Records
  • ValMez 2009
  • Vladivojna La Chia
  • Wagram Music
  • Warm Electronic Recordings
  • Waterloo Records
  • Webradio Welle303.de
  • WERS 88.9 FM
  • Western Vinyl
  • Wikipedia
  • Winter & Winter
  • Womad Shop
  • WOMEX
  • Wrasse Records
  • XL Recordings
  • X Production s.r.o.
  • Yamaha
  • Yep Roc Records
  • Yer Bird Records
  • Young God Records
  • You Tube
  • Zazzle Store Tais Awards
  • Zunior.com
  • ZVA 12-28 Band
  • Živé kvety
  • 11 Records
  • 3bees - Recording
  • 4AD Records
  • 500 Records
  • 7digital

Happening

Music. Warmth people. Good songs.Delight in female voice.YOU!

Kaki King