OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » ARCHIVE » Swelter
Swelter — Mountains For Everyone (2012) Portal icon

 Swelter — Mountains For Everyone (2012)

Swelter — Mountains For Everyone
Location: Zwolle, Overijssel, Netherlands Portal icon
Album release: October 19, 2012
Record Label: Rough Trade
Duration:     43:38
Tracks:
01. Live It Off     4:40
02. To No Avail     4:33
03. Blindspot     3:08
04. The Comfort Of Delay     4:39
05. Spineless     3:31
06. How To Fit In     4:36
07. From Now On     3:55
08. The Driver     2:56
09. I Will Not Be Moved     4:05
10. Make A Wish     7:35
Members:
Bart Drost
Erik Delobel
Gelke Boontje
John Zoet
Martijn Hartsuiker
Credits:
Produced by B. Drost
Mixed by G. Aalbers at GieSound Studio, Soest
Mastered by U. Teichert at Elektropolis, Brussels
Recorded by G. Aalbers and B. Drost
Lead vocals coached by B. Nijhof
Additional recording by E. Delobel, B. Nijhof, M. de Boer, H. van Kruistum and G. Terpstra
Songs by B. Drost, music by Swelter (C) 2012
Swelter is:
B. Drost, E. Delobel, G. Boontje, J. Zoet and M. Hartsuiker
Vocals, acoustic guitar, electric guitar, samples, keys and omnichord by B. Drost
Electric guitar and e-bow by E. Delobel
Violin, piano, keys, tambourine and vocals by G. Boontje
Bass guitar and vocals by J. Zoet
Drums by R. Ahlers
Cello on track 3 by J. Pap
Violin on track 3 by M Boreel
Vocals on track 1, 5, 6 and 9 by M. Oldenburg
Vocals on track 9 by L. van Maurik
Bügel and trumpet on track 1 and 10 by W. Kroes
Thanks to everyone who helped making this record possible
Artwork by R.J. van Noort (Pankra)
Distributed by Rough Trade Benelux
Website: www.swelter.nl
Label: www.roughtrade.nl
Bandcamp: http://swelter.bandcamp.com/
Facebook: http://www.facebook.com/SwelterNL
Review:
Maandag 22 oktober 2012, 12:06, door Roel (http://www.musicfrom.nl)
Bij de recensie van 'Songs Of Distance' sloten we af met "we zullen in de toekomst ongetwijfeld nog veel meer goeds van het kwintet horen." Die toekomst is nu na drieëneenhalf jaar pas daar met het verschijnen van 'Mountains For Everyone'. Een verklaring voor de lange periode tussen het eerste en tweede album zit deels in het feit dat de opvolger al zo goed als geschreven was in 2010, maar een reeks persoonlijke gebeurtenissen Swelter deed besluiten al het materiaal weg te gooien.
Hierna koos de band voor een meer persoonlijke benadering met meer ruimte voor sfeer en beschouwende teksten. Producer Guido Aalbers (Bertolf, Lorrainville) versierde de arrangementen en de liedjes met een brede, donkere mix en Uwe Teichert (Novastar, Editors) verzorgde (opnieuw) de mastering. En daarmee zijn we al meteen bij de woorden die de verschillen met het debuut kenmerken: sfeer en donker. Bij het debuut vielen bij ons namen als The Frames, Johan en Novastar, nu bij 'Mountains For Everyone' wordt gerefereerd aan The National, Editors en Madrugada. Voelt u 'm? Of anders gezegd, 'Songs Of Distance' werd in onze recensie een lenteplaat genoemd, terwijl het vervolg juist een duidelijke herfstsfeer bevat.
Het materiaal op de tweede langspeler is gelaagder en als geheel is 'Mountains For Everyone' meer een album, in plaats van een verzameling liedjes (hoewel die tegenstelling wel wat gechargeerd is natuurlijk). In elk geval wordt je meteen binnen gezogen en laat de plaat je niet meer los voor de laatste noten klinken, waarbij het ijle einde van de plaat er voor zorgt dat je niet precies weet wanneer dat einde er eigenlijk is. Komt er nou nog wat of niet?
De meerdere lagen zorgen er voor dat je een aantal draaibeurten nodig hebt om alle geheimen te ontdekken. De liedjes nestelen snel, maar om echt op te pikken wat er onder de oppervlakte allemaal gebeurt moet je wat tijd uittrekken. Dat is meteen een goede voedingsbodem voor de groeiplaat die de bergbeklimmersplaat is. En daarmee is de titel gelijk aan een extra betekenis geholpen, want een berg ren je ook niet zomaar eventjes op.
'Mountains For Everyone' is geen makkelijke plaat om te beschrijven, je moet het zelf ontdekken. Een straf is dat zeker niet, want het nieuwe Swelter werkstuk is alle aandacht dubbel en dwars waard. Geef 'm een beetje tijd en je ontdekt een gevarieerd album met liedjes zonder zwakke punten. Tel daar bij op dat Bart Drost een stuk overtuigender is gaan zingen en de band zowel binnen als buiten de lijntjes durft te kleuren en je hebt een uiterst geslaagde opvolger van het ook al niet misselijke debuut. Klimmen maar!
--------------------------------------------------------------------
Review:
door Jan Willem Broek
Als je de hoes van Mountains For Everyone ziet, denk je een nieuwe cd op het internationale Erased Tapes label in handen te hebben gekregen. Geen heel gekke gedachte als je weet dat de Zwolse band Swelter nu een geluid aan de dag legt dat onze landgrenzen ver te buiten gaat. Overigens hebben ze voor hun tweede album getekend bij Rough Trade, wat ook niet bepaald kinderachtig te noemen is. De cd is de opvolger van het in 2009 verschenen album Songs Of Distance, waarop ze ijzersterke indierock liedjes laten horen. Maar hoe mooi ook, ik vind ze dan nog zeker geen band om het internationaal ver te schoppen; er zit nog een typisch Nederlands randje aan, wat overigens niets uitmaakt. Nu zijn de heren er met zevenmijlslaarzen op vooruit gegaan. Wellicht heeft deze enorme sprong voorwaarts te maken met het feit dat ze in 2010 al dit album klaar hebben, maar om persoonlijke redenen al het materiaal vernietigen. Een schone lei, maar gedrevener dan ooit werken ze dan opnieuw aan het vervolg. Bart Drost (zang, akoestische/elektrische gitaar, samples, keyboards, omnichord), Erik Delobel (elektrische gitaar, e-bow), Gelke Boontje (viool, piano, keyboards, tamboerijn, zang), John Zoet (bas, zang) en Martijn Hartsuiker (drums) zijn er helemaal klaar voor. Of de titel slaat op het feit dat iedereen bergen moet overwinnen in z’n leven of dat het geïnspireerd is door Thijs Zonneveld’s “Die Berg Komt Er” of wellicht nog iets heel anders, weet ik niet. Het droefgeestige geluid dat er van de muziek uitgaat doet overigens het eerste vermoeden. De vijf brengen hier stemmige songs die ze op originele en herfstige wijze inkleuren. Vooral het gebruik van samples, elektronica en viool geven de songs een bijzondere lading mee. Een soort extra laag, waardoor de muziek uitstijgt boven het gewone. Maar eigenlijk is er niets gewoon aan deze plaat. De melodieën, de opbouw van de songs, de gevarieerde invulling met bijzondere instrumenten, de gelaagdheid en de glasheldere maar krachtige productie zijn allen wonderschoon. Daarbij krijg je nog de fijne melancholische stembuigingen van de sowieso prachtig sepiakleurige stem van Bart. “Swelter” betekent “stikken van de hitte” en hetgeen ze hier laten horen is dan ook meestal broeierig en adembenemend. Denk aan een steeds variërende hybride van de collegerock van R.E.M., de meer donkere pop en rock van The National, Editors en Interpol, de kunstzinnige inslag van The Veils, de liedjespracht van Power Of Dreams en de avant-poprock van dEUS. Daarnaast duiken er ook een paar de Americana twist van Calexico (“Spineless”) en de post-rock van Explosions In The Sky (luister maar eens naar “To No Avail”) op in de muziek. Ik heb wel eens gezegd dat er geen popband zoals dEUS is in Nederland. Dat klopt nog steeds, want “wij” hebben vermoedelijk meer dan dat in handen en ze heten Swelter! Geen berg te hoog voor Swelter, wel bergen vol eigenzinnige luisterpracht.
Fortaken: http://www.subjectivisten.nl

File:Zwolle, Thorbeckegracht.jpg 

Swelter — Mountains For Everyone (2012) Portal icon

 

NEWS

13.7.2019

Tycho — Weather

9.7.2019

Only Yours

8.7.2019

Peter Cat Recording Co.

8.7.2019

Philary

6.7.2019

Seablite

archiv

ALBUM COVERS X.

Steady Holiday — Under the Influence (June 24, 2016)
Tais Awards & Harvest Prize
Za Zelenou liškou 140 00 Praha 4, CZE
+420608841540